Under så lång tid har jag velat skriva ett blogginlägg med lite mer praktiska tips om hur du kan fixa till din brosch. Och äntligen fick jag lite tid över. Så idag kommer ett lite längre och matigare inlägg om hur du kan fixa dina broscher. På bilden ser du några gamla antika broscher, som hör till mina favoriter, men som behöver fixas med lite. Har du också dina favoritbroscher som behöver fixas, då ska du läsa vidare här!
Olika brosch-problem
Vobbliga nålar, sladdriga nålar eller stenar som saknas? Ja, det är de vanligaste problemen. Men ibland saknas också nålen helt. Älskar man broschen tillräckligt mycket vill man ändå helst inte ge upp om den! På övre bilden ser ni en av mina nuvarande favoriter. Den är väldigt tidstypisk, ett sufragettsmycke med färgad strass, i fornnordisk stil från omkring 1900. Om sufragettsmycken kan ni läsa mer i tidigare blogginlägg. När den kom i min ägo saknade den strasstenar på flera ställen och jag ansträngde mig därför med att försöka ersätta dem.
Hjälpmedel
Till min hjälp har jag några olika tänger. Rundtången är bra till smycken, men också avbitartången kan komma till användning ibland. det andra nödvändiga hjälpmedlet är förstås limmet som kan hjälpa till att fästa strass och andra stenar. Jag brukar köra med Carlssons klister eller mosaiklim.
Strass - så fixar du nya stenar!
Låt oss börja med strassen. Den kan förstås vara både pillig och hemsk att hantera. Oftast har man inte heller jättegod tillgång till sådana. De gröna små stenarna i broschen ovan fick jag helt enkelt få fram genom att slå sönder lite större glaspärlor. De fick inte plats i den här broschen så jag fick helt enkelt plocka fram hammaren. De blev långt ifrån perfekta, men ändå väldigt mycket bättre än inga stenar alls. Men ett annat knep man kan ta till är att "mjölka" en äldre brosch på strass. 30-tals broscherna har ofta strassen limmad direkt på ytan och saknar infattningar. Den på bilden saknade många små stenar och var inget jag kunde sälja. Jag la den därför i blöt i ett glas vatten över natten och sedan var det bara att pilla bort de små stenarna. Som ni ser är de också folierade på baksidan vilket är ett stort extra plus. Då tappar de inte sitt gnistrande när man limmar fast dem.
Vobbliga nålar?
Vad menas då med en vobblig nål? Jo, det är en nål med lite större amplitud än önskat. En nål vill man ju helst ska löpa i en bana rakt över haken och fästet. Gamla broscher har ofta ett gammal hederligt gångjärn. Dessa finns inte så mycket att göra åt. Åtminstone har inte jag något bra sätt att åtgärda dem. Men runt 1890 kom ett annat, smalare nålfäste som sitter alldeles runt nålen. Ett sådant fäste kan man försöka sig på att klämma ihop med en tång. Lyckas man, vilket man ofta gör, så kommer nålen då att sitta lite fastare i sin bana igen. Men den kan bli lite trög att röra upp och ner. De flesta kunder känner sig dock mer bekväma med en lite trögrörlig nål än med en som vobblar. MEN var försiktig så att inte fästet skadas! vid minsta tendens till gångjärn ska man absolut inte experimentera på detta sätt. För då riskerar problemet bara att bli värre. Jag har ännu inte kommit på en lösning för dem, men det kanske kommer!
Sladdrig nål?
Nålar behöver förstås inte bara ha en för vidlyftig amplitud runt haken, det kan var dåligt med stuns i den också. Att detta är vanligt problem är givetvis inget att förvåna sig över. Många broscher som kommer i våra händer ofta är uppemot hundra år gamla. eller ännu äldre. I det här fallet kan man böja till haken så att man pressar in nålen i haken. detta hjälper förresten också vid vobbliga nålar. Och i båda fallen kan man förstås böja till haken så att nålen inte riskerar att glida ut ur den.
om nålen saknas då?
Ja, då kan man, om broschens form så tillåter faktiskt böja till haken så att man kan fästa en ring i den. Då kan man sedan trä en kedja genom ringen och använda den som ett hänge istället. Med en avbitartång kan man sedan knipsa av eventuella nålrester och nålfästet om man vill.
Skadade infattningar
I antika broscher är det inte helt ovanligt att man fäster pärlorna med riktiga infattningar. Ett exempel på det ser ni på den översta bilden. Detta är en vacker gammal svart sorgebrosch med fasetterade stenar av pressat glas. Tyvärr finns det här bara en klo i infattningen och stenen tenderar därför att ramla ur infattningen. Vad man kan göra i det fallet är att komplettera med lite Carlssons klister eller annat l
lämpligt lim. En del tycker att just Carlssons klister är ett dåligt lim. Men det har den fördelen att det är lite segt och inte torkar så snabbt. Det kan vara en fördel när det är lite meckligt att få små strasstenar på rätt plats. Det är heller inte det mest giftiga limmet man kan använda.
Hoppas du har haft nytta av de goda råden! Vill du hellre köpa dig en brosch hittar du vårt utbud här! Som vanligt i våra länkar hittar du senast inkommet först. Välkommen!
Comments